9 maja 2013

Time for Relax - photo challenge week 19.

Czas na relaks. Usiądź sobie, zaparz herbatkę i chodź ze mną zwiedzić browar La Trappe.

Nazwa La Trappe pochodzi od francuskiego opactwa "Notre-Dame de la Grande Trappe" w Normandii, w miejscowości Soligny-la-Trappe, znany również jako "La Trappe".

W 1881 francuski mnich trapistów znalazł schronienie w miejscowości Berkel-Enschot w prowincji Brabant w Holandii.Wrzosowiska, gospodarstwa agroturystyczne i stajnie. Dom, do którego przybył został nazwany "De Koningshoeven" po byłym właścicielu, któlu Williamie II.


~~~ * ~~~ * ~~~ * ~~~ * ~~~

It's time for relax. So just sit down take a cup of tee and come with me explore the brewery La Trappe.

The name La Trappe comes from the French abbey of "Notre-Dame de la Grande Trappe" in the Normandy village of Soligny-la-Trappe, also known as "La Trappe".

In 1881 French monk Trappist found refuge in the village of Berkel-Enschot in the  Brabant province in Netherland. A heathland, farmhouses and a sheep barn. The houses were named "De Koningshoeven" after their former owner, King William II.









Stara piekarnia.

~~~ * ~~~ * ~~~

The old bakery.




Aby piwo zasłużyło na miano piwa Trappist musi spełniać trzy zasady:
1. Produkcja musi odbywać się wyłącznie na terenie klasztoru.
2. Browar musi być produkowany przez mnichów lub pod ich bezpośrednim nadzorem.
3. Część zysków zawsze przeznaczona zostaje na cele dobroczynne.

Tajemniczym składnikiem piwa jest cisza, która otacza mnichów. Jedną z reguł klasztoru jest całkowite milczenie.

Smak ciszy!

~~~ * ~~~ * ~~~ * ~~~ * ~~~

To mark the monastery’s 125th anniversary in 2009, La Trappe decided to brew a special one-off anniversary beer, which was named after Isidorus, the first brewer Koningshoeven Abbey’s . 

To beer deserved to be called Trappist beers must meet three principles:
1. Production must take place only in the monastery.
2. Brewery must be produced by the monks, or under their direct supervision.
3. Part of the profits is always dedicated to charity.


Secret ingredient of beer is the silence that surrounds the monks. One of the rules of the monastery is completely silent.

Taste of silence!









Nie może odbyć się bez konsumpcji :) 

~~~ * ~~~ * ~~~

Always has to be something to drink :)



La Trappe Dubbel


Trapiści szczycą się produkcją ośmiu gatunków piwa:

~~~ * ~~~ * ~~~

Monks with pride of producing eight types of beer:

La Trappe Blond (6,5%)
La Trappe Dubbel (7%)
La Trappe Tripel (8%)
La Trappe Quadrupel (10%)
La Trappe Isid'or (7,5%)
La Trappe Witte Trappist (5,5%)
La Trappe Bockbier (7%)
La Trappe Puur (4,7%)

Zdrówko! Cheers!

 

17 komentarzy:

  1. Wow, juz wiem, czemu potrzebowalas wiecej czasu na ten post, rozpisalas sie, a i zdjec multum ;)) u mnie bedzie ciut minimalistycznie ;)
    Z checia sprobowalabym tego "milczacego" piwka!
    PS. Bardzo mi sie pierwsze zdjecie podoba

    OdpowiedzUsuń
  2. Piwko jest wyśmienite! Ja uwielbiam dodatkowo z grenadiną, dodaje słodyczy i podkreśla gorycz piwa :)
    Widok jak z bajki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo zazdroszczę nigdy jeszcze piwnego klasztoru nie zwiedzałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu jedyne 124 km i już jesteś na miejscu :)

      Usuń
  4. Bardzo chętnie pójdę z Tobą na browar, a przepraszam do browaru;)

    OdpowiedzUsuń
  5. La Trappe! Lekker :-P

    Fajna relacja, koniecznie muszę się tam wybrać.

    oj, jak dam do poniedziałku radę to też chętnie wezmę udział w Twoim wyzwaniu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W piękną pogodę miejsce warte zwiedzenia :) Takim drobnym minusem tego uroczego miejsca są ceny. Trzeba większej sakiewki na degustację wszystkich piw :)

      Zapraszam do zabawy, czasu jeszcze dużo zostało :) Ja niestety utknęłam na malowaniu światłem, deszczowe noce nie sprzyją fotografowaniu ;p

      Usuń
    2. Zdążyłam na 19 tydzień, o: http://dybek.blogspot.nl/2013/05/czas-na-relaks.html

      Pozdrowionka :-)

      Usuń
    3. Super! Już biegnę się do Ciebie zrelaksować ;)

      Usuń
    4. Dybko, jeżeli chcesz możesz dodać swój link także poprzez InLinkz (Add your link) pod postem :)

      Usuń
  6. przepiękne fotografie, ciesze się, że mogłam z Tobą zwiedzić to miejsce poprzez Twoje zdjęcia. Ja byłam kiedyś na zwiedzaniu browarów tyskich! muszę kiedyś dodać fotorelacje z tej wycieczki :) pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :)
      Chętnie obejrzę Twoja fotorelację. Byłam kiedyś w browarze w Tychach, ale na nietypowym zwiedzaniu nocnym połączonym z teatralnym widowiskiem, ale bez procesu produkcji. Odwiedziłam tez browar w Żywcu i chyba, jak dotąd tam najbardziej mi się podobało :)

      Usuń
  7. Fajna fotorelacja :) Piwo produkowane w milczeniu, ale za to ile potem języków rozwiązuje ;) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Trafne spostrzeżenie :D ! Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Nawet nie wiedziałam, że otrzymywanie komentarzy może być takie przyjemne :) Zapraszam!